2018. augusztus 9., csütörtök

Brno, Zoo (Brünn, az Állatkert), SzG3


Az első napra csak ezt terveztük be, miután otthonról indulva csak ez férhetett be a napi programba. Az állatkert Brno egy kissé kieső külvárosi részén található. A hivatalos bejárat mellett csak néhány autó tud parkolni, de ha tovább megyünk 200-300 m-t, akkor balra találunk egy nagy és ingyenes parkolót. A parkolóból visszatérve az útra, a túloldalon van egy ideiglenes bejárat (gondolom a nyári csúcsforgalomban használják). Maga az állatkert egy dombra települt és a benne futó gyalogos utak (fahidak?) jól vezetik az embert, hogy mindent láthasson. Az látszik, hogy ők teljesen másképpen gondolják egy állatkert kialakítását, mint mi, és ez nekem sokkal szimpatikusabbnak tűnik (lásd még: Zlin, Lesná, Zoo). A lényeg ne csak a látogatók, hanem az állatok is érezzék jól magukat, legyen megfelelő helyük a mozgásra is, őket pedig a látogatók azért ne nagyon zavarják. Itt ezeket nagyon jól megoldották. Itt nem kontinensek szerint vannak a bemutató helyek, hanem inkább területileg: sziklás helyek, trópusi helyek, Bering-szoros, Kalahári sivatag, stb. Ez utóbbi tetszett a legjobban, a fényképeken látható, hogy milyen nagyszerű a kialakítása. A víztorony egy léggömbnek van kialakítva, van expedíciós dzsip, benzin tartályokkal, stb. A WC is egy kunyhóban van kialakítva, pazar, rozsdamenetes kivitelben. Az állatok kifutójáról nem is beszélve, ekkora egybefüggő területet még sehol sem láttam. Egy gyorsan jött zápor kissé megriasztotta a zsiráfokat és akkora vágtában törtek ki, hogy ilyet csak filmeken lehet látni. Egyszerűen hatalmas terület állt rendelkezésre a futáshoz. Az is szimpatikus, hogy rengeteg állathoz be is lehet menni, ami azért egy kicsit fura volt, hogy a sasokhoz és a baglyokhoz is. Szerencsére eléggé békés madarak voltak. A legjobban a farkasok helye tetszett (a Kalahári után), itt mindent megtalálhattak, amire szükségük volt. A hegy felőli oldalon csak egy mellvéd szerűségről lehetett megfigyelni őket, az alsó oldalon volt egy amerikai ház (indián beütéssel), ahol a belső oldalon két hatalmas üvegen keresztül a sötétből lehetett a farkasokat megnézni. Pont akkor jöttek elé és az egész falka leült az üveggel szembe és onnan nézték az embereket. Van tavuk, vízesésük, erdejük, tisztásuk, minden. A szokásos ajándékbolt is pazar, előtte az emeleten van egy pihenő hely (3. kép), itt is találhatóak kitűnő WC-k.
Főleg a gyerekes családoknak kiemelten javasolt. És még valami: kutyákat is be lehet vinni (legalább 10 kutyával találkoztunk). Az összes itt készült kép a lentebb jelzett fotóalbumon keresztül megtekinthető!

Vissza a főoldalra (katalógus)

Figyelem: ha valaki szereti Csehországot, szeret ott nyaralni, kirándulni, csak van valami kellemes élménye a csehekkel kapcsolatban, csatlakozzon a Szeretem Csehországot Facebook oldalamhoz!

Beszámoló Fotóalbuma ITT található!


 a Bering szoros (észek felől nézve)






mi nézzük őket, ők néznek bennünket




ilyen utak vezetnek mindenhová




 a Kalahári rész
a Kalahári rész
a Kalahári rész

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése