2018. szeptember 12., szerda

Opočno, SzG3


Ide csak beugrottunk megnézni a kastélyt kívülről. Előtte Dobruskában voltunk egy jót strandolni. Mivel csak néhány km-re esik ettől a helytől Opocno, így úgy döntöttünk, hogy megnézzük a kastélyt. A városközpontban éppen egy kis vidámpark települt le, ami elzárta az utat a kastély felé, így onnan elgyalogoltunk a régi városmagon keresztül a kastélyig. Nem túl nagy a belváros, de nagyon szép.  A házak gyönyörűen fel vannak újítva, kifogástalanul néznek ki. Itt is az a szerencse, hogy a kastély és a parkja nyilvános és ingyen megtekinthető. A kastély nagyon szép, a legutolsó stílus ami ma is látható: reneszánsz (szerintem nagyon hasonlít a Krakkó-i Wawel-re). Alapvetően azért nem néztük meg a kastélyt belülről, mivel ha jól láttam a leírást, vadásztrófeák és fegyvergyűjtemény képezi az alapját a kiállításnak. Ez meg nem nagyon érdekli sem a feleségemet, sem az unokámat.
A kastély története is nagyon érdekes, eléggé eltér a többiétől. A településen már az 1300-as években is állt valamilyen kastély. Itt most ugrunk egy nagyot. A II. VH alatt a kastély a Colloredo-Mansfeld családé volt (1638-tól). Mivel a német megszállás idején csehnek vallották magukat, a németek elkobozták a kastélyt. A II. VH után ismét elkobozták, immár a Benes dekrétumok alapján (valami miatt nem kaptak feddhetetlenségi igazolást, ami miatt állami tulajdonban maradt a kastély). 1991-be - a rendszer váltáskor - a család elkezdte visszaperelni a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot, mígnem több fórumot bejárva 2002-ben úgy döntött a bíróság, hogy a kastélyt és a környező birtokot a család visszakaphatja. 2003-ban be is költöztek, de 2005-be a Cseh Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi döntést és 2007-ben ismét állami tulajdonba került a kastély. Jelenleg ott tart az ügy, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a cseh állam (bíróságok) megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot, amit a Cseh Alkotmánybíróság elfogadott és új eljárás kezdődött (ami még most is tart). Úgy látszik, néha ott sem mennek simán a dolgok. Ezzel együtt érdemes a helyet legalább pihenési szándékkal bevenni az úti tervbe, mivel egy jó nagy sétával a régi városmag, a kastély és annak parkja bejárható. Ha valakit érdekelnek a vadásztrófeák és a fegyverek, akkor meg rajta, meg kell nézni azokat (állítólag ez Csehország egyik legnagyobb és legszebb fegyvergyűjteménye).

Vissza a főoldalra (katalógus)

Figyelem: ha valaki szereti Csehországot, szeret ott nyaralni, kirándulni, csak van valami kellemes élménye a csehekkel kapcsolatban, csatlakozzon a Szeretem Csehországot Facebook oldalamhoz!

Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

   - a kastély:










   - a város:










Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése